Онлајн Конференција

„Права особа са инвалидитетом - између права и праксе“

Онлајн Конференција „Права особа са инвалидитетом - између права и праксе“ због актуелне здравствене ситуације, ондржаће се онлајн 24. децембра 2020. са почетком од 10 часова и окупиће особе са инвалидитетом и чланове породице погођене проблемом, експерте, представнике јавног и невладиног сектора, студенте и друге заинтересоване групе. Конференција је отворена за медије.

Учесници овогодишње конференције ће на панел дискусијама и презентацијама говорити о правима особа са инвалидитетом – између идеала и изазова стварности као и о правима на образовање и запослење, о начину уклањања баријера, и стварању друштвене атмосфере која ће особе са инвалидитетом препознати и подржати као активане чланове друштва.

Циљ Конференције јесте подизања свести у јавности о проблему са којим се сусрећу особе са инвалидитетом и њихове породице. Циљ је да се сагледају сви проблеми, постојећи програми подршке, њихова имплементација, али и размотре нови облици подршке, као и да се ниво информисаности и сензибилисаности јавности о проблему подигне на виши ниво кроз укључивање медија, стручне јавности, инситутција, удружења и самих породица. На Конференцији Хуманитарна организација „Пријатељ у невољи“ представиће и Иницијативу за измену и допуну закона, покретање пакета програма за оснаживање родитеља  деце са здравственим и развојим проблемима и јачање системске подршке те деце и целих породица, као и Приручник о правима особа са инвалидитетом. Наведена документа суизрађена на основу десетогодишњег искуства у раду са породицама погођене проблемом, рада на терену са невладиним организацијама и јавним институцијама, на основу истраживања спроведеног међу представницима Удружења, самих родитеља погођених проблемом и тумачења правних оквира који уређује права особа са инвалидитетом.

Конференција ће бити организована путем онлајн платформе Webex и преносиће се и путем live streama на званичном YouTube каналу Пријатељ у невољи. Сви заинтересовани широм Србије могу да се пријаве и активно учествују у раду онлајн Конференције пријавом на линку: https://digitalevents.webex.com/digitalevents/onstage/g.php?MTID=eeb1c0ab59c581124eb07f01128b94bad

 

Организатор Конференције је Хуманитарна организација „Пријатељ у невољи“која се бави подршком деце са здравственим и развојним проблемима, пружајући подршку како њима, тако и њиховим породицама укључујући и економске проблеме  социјално угрожених породица, које су ослабљене услед проблема који је задесио њихово дете. Конференција се организује у сарадњи са Српским савезом у Шведској. 

 

 

 

Програм конференције

„Права особа са инвалидитетом - између права и праксе“


09.00  Онлајн регистрација учесника

10.00 – Отварање

Обраћање г-ђе Бранкице Јанковић, Поверенице за заштиту равноправности

 

10.1510.25 Пример добре праксе

Тема: „Заједно у подршци родитеља деце са инвалидитетом , Тања Глишић Матић, начелница Одељења за друштвене делатности, Град Лозница.

Публика поставља питања.

 

10.25 - 10.30 ПАУЗА

 

10.30 – 10.40 Презентација

Тема: Приручник о правима особа са инвалидитетом, Тања Штаљонић, председница Хуманитарне орагниазције „Пријатељ у невољи“

 

10.40 – 10:45 ПАУЗА

 

10.4510:50 Емитовање краткометражног филма Особе са инвалидитетом – Између права и праксе“

 

10.50 – 10:55 ПАУЗА

 

10:5512.00 ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА

Тема: Права особа са инвалидитетом – између идеала и изазова стварности

Учесници: Светлана Пикила-Шарац родитељ детета са инвалидитетом из Новог Сада, Сузана Стефановић, друштво за помоћ МНРО, Алексинац, Тања Штаљонић, председница Хуманитарне организације „Пријатељ у невољи“,  Биљана Малбашић Саветник, инспектор социјалне заштите, из Сектора за бригу о породици и социјалну заштиту и Љиљана Мирић Станковић, виши саветник у Сектору за заштиту особа са инвалидитетом Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Модератор: Ана Шувалија Пешић, новинар РТС-а.

Публика поставља питања. 

 

12:0012:05 ПАУЗА

 

 

12:05 – 12:10 Уводно обраћање у тематски панел

 

Обраћање г-дин Милан Пашић,  помоћник министра за основно образовање и васпитање, Министарство просвете, науке и технолошког развоја

 

12:10 – 12:20 ПРЕЗЕНТАЦИЈА

 

Тема: Живот у заједници као предуслов остваривања права на образовање и рад,

Драгана Ћирић Миловановић, директорка Disability Rights International Europe Regional Office, Лондон, Уједињено Краљевство, оснивачица Иницијативе за права особа са менталним инвалидитетом MDRI-S

 

12:20 – 13:15 ПАНЕЛ ДИСКУСИЈА

 

Тема: Право на образовање и запослење – уклономо баријере, особе са инвалидитетом као активани чланови друштва

Учесници: Никола Ђурђевић, струковни економиста, Александра Јовановић, секретар Удружења за помоћ МНРО „Дуга“ Лесковац, Љиљана Симић, Одсек за људска и мањинска права у образовању министарства просвете, науке и технолошког развој; Срђан Андријанић, правно кадровски аналитичар у Одељењу за професионалну рехабилитациу и запошљавање особа са инвалидитетом, Национална служба за запошљавање. Модератор: Ана Шувалија Пешић, новинар РТС-а.

Публика поставља питања.